Πάρκο στην Ακτή Σκαραμαγκά: Το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

Η επικείμενη επαναλειτουργία των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. στον Σκαραμαγκά υπό την νέα ιδιοκτησία του διακεκριμένου εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου είναι το μεγάλο γεγονός που περιμένει η ελληνική οικονομία, αλλά και η Δυτική Αθήνα. Η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει σαν βασικό της στόχο την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας και “έβαλε το νερό στο αυλάκι”. Σε λίγο καιρό μια ισχυρή παραγωγική επιχείρηση και χιλιάδες καλές θέσεις εργασίας θα ζωντανέψουν τη Δυτική αθήνα.

Υπάρχει όμως και το αίτημα των πολιτών του Χαϊδαρίου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής μας, για έξοδο στη θάλασσα. Οι ενέργειες του Δήμου Χαϊδαρίου, που προσέφυγε δικαστικά προκαλώντας σημαντική καθυστέρηση στην αλλαγή σκυτάλης στο Ναυπηγείο, έπεσαν στο κενό. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να βρεθεί μια άλλη λύση, που θα επιτρέπει όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι: Και το Ναυπηγείο να λειτουργεί απρόσκοπτα και η Δυτική Αθήνα να αποκτήσει ένα ωραίο παραθαλάσσιο πάρκο. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει στη διεκδικούμενη Προβλήτα 4, η οποία όχι μόνο είναι απαραίτητη για τη λειτουργία μιας υπερπολύτιμης υποδομής, της μεγαλύτερης ναυπηγικής δεξαμενής της Μεσογείου (Δεξαμενή 5), αλλά επίσης δεν προσφέρεται για κανενός είδους ανάπτυξη δραστηριοτήτων αναψυχής, καθώς είναι μια τσιμεντένια επιφάνεια.

Πιστεύω όμως ότι μπορεί στην Ακτή Σκαραμαγκά να βρεθεί καλύτερος χώρος για τη δημιουργία Πάρκου. Υπάρχουν ήδη διαθέσιμα περίπου 10 στρ. στο “λιμανάκι” δίπλα στην προβλήτα 4, που ανήκουν στο Δημόσιο. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί η έκταση που θα απελευθερωθεί όταν υλοποιηθεί το έργο του Κόμβου Σκαραμαγκά, οπότε θα είναι διαθέσιμα δεκάδες στρέμματα ακόμη.

 

skaramapgak-600x331
7cfd0f3ae19a405db5955d2570b739af-600x338
IMG_20220329_131423-600x418

Πιο συγκεκριμένα, η επικαιροποιημένη μελέτη του έργου προβλέπει την αξιοποίηση των ημιδιανοιγμένων σηράγγων στην Ακτή Σκαραμαγκά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πάψει να αποτελεί κομμάτι δρόμου – Εθνική Οδό το τμήμα από το ύψος του καταστήματος “Σταθμός” έως τη Λίμνη Κουμουνδούρου.

Τα πράγματα “τρέχουν”. Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, δήλωσε ότι το α’ τρίμηνο του 2023 θα δημοπρατηθεί το έργο σύνδεσης Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω με την Εθνική Οδό. Η κυβέρνησή μας λύνει και αυτό το τεράστιο πρόβλημα της Δυτικής Αθήνας, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια άλλη προοπτική.

Είμαστε λοιπόν μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία. Σαν γέννημα θρέμμα της Δυτικής Αθήνας, αλλά και σαν υποψήφιος βουλευτής σε αυτή την περιοχή προτείνω η έκταση που θα απελευθερωθεί από το οδικό έργο να ενωθεί με αυτήν που προανέφερα στο “λιμανάκι” και να αποτελέσουν το Παραθαλάσσιο Πάρκο που ζητά η Δυτική Αθήνα εδώ και χρόνια.

Με την κατάλληλη χρηματοδότηση του Πάρκου από κρατικούς φορείς το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.