2023.04.03 CNN

2023.04.03 CNN

Μπάμπης Καραθάνος: Κάναμε πολλά για την υγεία, μην τα γκρεμίσουμε στις 21 Μαΐου.

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας και σύμβουλος του Θάνου Πλευρη μιλά στο Cnn.gr,  για την πρωτοβάθμια υγεία, την πανδημία, την φαρμακευτική πολιτική και τα… καλά νέα για τη δημιουργία του πρώτου παιδιατρικού νοσοκομείου στα δυτικά προάστια της Αθήνας.

 

Ερώτηση: Ποιο είναι το όραμά σας για την προσπάθεια της αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ποιες οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση;

Απάντηση: Όπως γνωρίζετε, η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δεσμευθεί ότι κεντρική πολιτική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Το 2019 παραλάβαμε ένα ΕΣΥ βαριά τραυματισμένο από την δεκαετή οικονομική κρίση και παρόλα αυτά καταφέραμε να το κρατήσουμε όρθιο και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε πείσμα των καταστροφικών προβλέψεων της αντιπολίτευσης, δώσαμε μια μεγάλη ώθηση στο πρόγραμμα για τον προσωπικό γιατρό, προχωρήσαμε στην άμεση οργάνωση των εμβολιασμών, στην ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ με 8.000 υγειονομικούς, στην αύξηση του προϋπολογισμού από €3,8 δισ. το 2019 σε €5,2 δισ. το 2023, στην ψηφιοποίηση βασικών υπηρεσιών με το my health app, στην επέκταση των προληπτικών εξετάσεων με το πρόγραμμα «Δοξιάδη» κ.ο.κ. Όλα αυτά, ξεκίνησαν μέσα στην τελευταία τετραετία, τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και πιστεύω ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας…

Ερώτηση. Υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και στον τομέα του φαρμάκου;

Απάντηση: Ασφαλώς και υπάρχουν. Στον τομέα του φαρμάκου όπου έχω την τιμή να είμαι σύμβουλος του υπουργού Υγείας λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των διαδικασιών  διαπραγμάτευσης για τις τιμές των  φαρμάκων που είχαν ως αποτέλεσμα το 2022 το Δημόσιο να εξοικονομήσει πάνω από €390 εκατ. Δώσαμε επίσης μια σαφή αναπτυξιακή διάσταση στο claw back παροτρύνοντας την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις. Και αυτό γίνεται πράξη ήδη καθώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε να υλοποιηθούν 53 νέα επενδυτικά σχέδια ύψους €519 εκατ. ευρώ.

Με λίγα λόγια, έχουμε αναπτύξει ένα πλέγμα νέων πολιτικών στον τομέα της Υγείας που σε συνδυασμό με την διάθεση πόρων €1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για παρεμβάσεις σε 80 ΤΕΠ Νοσοκομείων και 157 Κέντρα Υγείας θα δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο για το πολύπαθο ΕΣΥ.

Ερώτηση: Ως υποψήφιος βουλευτής στη Δυτική Αττική αλλά και φαρμακοποιός που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ποιες προτάσεις κομίζετε για την ανάπτυξη της περιοχής, τόσο αναφορικά με τα θέματα της υγείας, αλλά και ευρύτερα;

Απάντηση: Η ανάπτυξη της περιοχής μας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ανάπτυξη ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση για παράδειγμα του κατώτατου μισθού κατά 20% από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα μέτρο που έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλους τους νέους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, η υλοποίηση βασικών υποδομών όπως η επέκταση του Μετρό στο Ίλιον. Όλα αυτά δημιουργούν ήδη μια νέα πραγματικότητα. Αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε τις διεθνείς προκλήσεις και βάζουμε τις βάσεις για να δημιουργήσουμε μια σαφή αναπτυξιακή διάσταση για τα δυτικά προάστια.

Σε ότι με αφορά προσωπικά, έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη των υποδομών στην περιοχή μας, τη δημιουργία ενός νέου παιδιατρικού νοσοκομείου Δυτικής Αττικής, την ενίσχυση της ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος κ.α. Και για όλα αυτά, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υλοποιούνται ή σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την σημερινή εικόνα.

Πάρτε για παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης των ράντζων στο «Αττικόν», όπου μετά από κάθε εφημερία αναπτύσσονταν πάνω από 100 ράντζα. Πλέον με τις παρεμβάσεις μας το «Αττικόν» έχει επιτύχει δραστική μείωση των ράντζων έως και 97% μετά τις εφημερίες χάρις στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μιλάμε για ένα πρόβλημα που υπάρχει από τη δεκαετία του ’80 και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να το εξαλείψουμε γιατί έχει άμεση σχέση με την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο.

Ερώτηση: Παραμένοντας στα θέματα της Δυτικής Αττικής, πώς προχωρά η προσπάθεια να μετατραπεί το νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας σε παιδιατρικό και ποιος ο δικός σας ρόλος;

Απάντηση: Εδώ και πολλά χρόνια έχω θέσει μετ’ επιτάσεως αυτό το ζήτημα σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου. Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, από το Περιστέρι και το Αιγάλεω θα πρέπει να διασχίσουν το μισό λεκανοπέδιο για να πάνε σε μια ώρα ανάγκης τα παιδιά τους στο «Παίδων Αγία Σοφία» ή στο «Παίδων Πεντέλης». Πολλές κυβερνήσεις πέρασαν, πολλοί υπουργοί ενημερώθηκαν, συμφώνησαν ότι είναι δίκαιο το αίτημα μας αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα για την υλοποίηση του.

Σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν νέα δεδομένα. Ο Θάνος Πλεύρης, με τον οποίο έχω μιλήσει πολλές φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα όχι μόνο ανταποκρίνεται θετικά άλλα έχει δώσει και συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς μπορεί να ξεκινήσει η μετατροπή του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» σε παιδιατριακό. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε και επίσημες ανακοινώσεις. Και αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί οι υποδομές υπάρχουν και είναι ιδανικές για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών.

Ερώτηση: Έχοντας συνυπολογίσει και τον αντίκτυπο της πανδημίας, πώς βλέπετε το μέλλον της υγείας και ποιες είναι οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε;

Απάντηση: Θέλω να σας υπενθυμίσω τις προειδοποιήσεις των ειδικών και των επιστημόνων ότι  η πανδημία της Covid19 δεν ήταν η τελευταία και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον. Εμείς στη ΝΔ, αποδείξαμε ότι τείνουμε ευήκοα ώτα στην επιστημονική κοινότητα και μπορούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις. Σε αντίθεση με την ανεύθυνη αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα που αμφισβητούσε ακόμα και την ύπαρξη των εμβολίων. Καταφέραμε μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών να διπλασιάσουμε τις ΜΕΘ. Αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα για την χώρα μας που αν θυμάστε δεν είχε επάρκεια ούτε στις μάσκες όταν ξέσπασε η πανδημία.

Μπροστά μας, στις 21 Μαΐου, έχουμε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Θέλω να πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν θα παρασυρθεί ξανά από τις σειρήνες του λαϊκισμού και την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι τεράστιο σφάλμα να γκρεμιστούν όσα χτίσαμε την τελευταία τετραετία και να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

 

*Ο Μπάμπης Καραθάνος είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας και σύμβουλος του υπουργού Υγείας για την φαρμακευτική πολιτική

https://www.cnn.gr/politiki/story/356787/bampiskarathanos-kaname-polla-giatin-ygeia-min-ta-gremisoumestis-21-maiou