Η ακύρωση τεσσάρων διαγωνισμών για τις μονάδες επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων (ΜΕΑ) στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) με ΣΔΙΤ το 2014 από τη Ρένα Δούρου ήταν ένα «τραγικό πισωγύρισμα, με ολέθριες συνέπειες για την Αττική και τους κατοίκους των δυτικών προαστίων. Από τότε μέχρι σήμερα αποδείχθηκε ότι η περιφερειακή διοίκηση δεν είχε κανένα σοβαρό, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Χάθηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια.

Μόνο το 2017 ο ΧΥΤΑ Φυλής δέχθηκε 1,7 εκατ. τόνους σκουπιδιών. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 90,53% της συνολικής παραγωγής στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό. Δυνατότητα επέκτασής του δεν υπάρχει.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση της χωματερής των Άνω Λιοσίων στο λατομείο Μουσαμά, μόλις 1000 μ. από το κέντρο της Πετρούπολης, αναμένεται να υποβαθμίσει κι’ άλλο την περιοχή.

Διεκδικούμε… την κατασκευή σε άλλη περιοχή του Λεκανοπεδίου τουλάχιστον ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων δυναμικότητας 500.000 -750.000 τόνων για να μην πνιγεί η Αττική στα σκουπίδια. Η υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας επειδή κάποιοι δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογούσε δεν μπορεί να συνεχιστεί.