Ο Ελαιώνας συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα εκπλήρωσης και ολοκλήρωσης ενός σχεδίου ανάπλασης και ανάπτυξης της Δυτικής Αττικής. Εγκαταλελειμμένος από κυβερνήσεις βρίσκεται στην απόλυτη υποβάθμισή του εδώ και μισό αιώνα.

Η άμεση μεταφορά του ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα και η κατασκευή ενός σύγχρονου σταθμού αλλάζει όμως τα δεδομένα.

Το έργο ενδεικτικού προϋπολογισμού 170-180 εκ. ευρώ μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη της γενικότερης αστικής ανάπλασης σε μια περιοχή που συσσωρεύονται πολλά προβλήματα.

Ο Ελαιώνας φτάνει τα 9.500 στρέμματα. Είναι δηλαδή, κατά 3.000 στρέμματα μεγαλύτερος από το Ελληνικό. Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και 3,5 χλμ από το λιμάνι του Πειραιά, και αποτελεί σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον μοναδικό εκτεταμένο αδόμητο χώρο στο πιο υποβαθμισμένο τμήμα της Δυτικής Αττικής.

Η περιοχή του Ελαιώνα ανήκει κατά 21% στο Δήμο Αιγάλεω, ενώ το 5,5 -6% ανήκει στο δήμο Περιστερίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα πρόγραμμα εκτεταμένων δενδροφυτεύσεων, και η απομάκρυνση των ρυπογόνων μονάδων από την περιοχή, θα δώσουν μια μεγάλη ανάσα στην περιοχή ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η αυξημένη θερμοκρασία που επικρατεί τους καλοκαιρινούς μήνες και οδηγεί στην ανατροπή του κλίματος.

Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός νέου μητροπολιτικού κέντρου για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών προαστίων που θα προβλέπει την απομάκρυνση των βιοτεχνιών και των ρυπογόνων μονάδων, την δημιουργία ζωνών πρασίνου (στο πλαίσιο του ρυθμιστικού σχεδίου του 1995), την ανάδειξη της ιστορικής του ταυτότητας, την ήπια εμπορική ανάπτυξη, την δημιουργία κόμβων καινοτομίας (inovetion hub) κ.α.