Προ λίγων εβδομάδων η ΝΔ παρουσίασε το νέο της πρόγραμμα για την Υγεία όπως αυτό διαμορφώθηκε από στελέχη με πολυετή εμπειρία, ειδικούς επιστήμονες και οικονομολόγους της Υγείας, σε συνεργασία με τον πρόεδρό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον τομέα Υγείας του κόμματος.

Πρόληψη μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων.
Εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για όλους τους πολίτες.
Φροντίδα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους στοχεύει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι τρεις άξονες του προγράμματος περιλαμβάνουν εξάλλου ως υποομάδες, την διαχείριση των ασθενών με καρκίνο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας, καθώς και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς την περεταίρω επιβάρυνση των πολιτών.

Και όχι μόνο αυτό… Η αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις και στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού, είναι βασικά σημεία της πολιτικής μας. Αυτό που στοχεύουμε να ανατρέψουμε σε πρώτη φάση, είναι –όπως σημειώνει η ηγεσία της ΝΔ- η κατάσταση στην Υγεία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή:

– Νοσοκομεία με κακοσυντηρημένες υποδομές και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως γάζες και σύριγγες.
– Ελλιπής πρόσβαση των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό. Μόλις 1 στους 10 πολίτες έχει πρόσβαση σήμερα.
– 7 περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν έχουν κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο.

Άμεσες προτεραιότητες του κόμματός μας άμα της ανάκτησης της εξουσίας είναι:

-Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.
-Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.
-Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.
– Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας
-Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας.

Για την άμεση βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία θα φροντίσουμε ώστε να επιτευχθεί:
● Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

● Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα και τέλος στα ράντζα.

● Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού.

● Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

Θα εισαχθεί εξάλλου επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας, θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας.

Για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, τα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα είναι:

1. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Όλα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.
2. Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.
3. Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου

Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι η μάχη κατά του καρκίνου. Πρόληψη, καθώς διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι 1 στους 3 κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, σωστός προ-συμπτωματικός έλεγχος είναι η πρώτη κίνηση και μετά έρχονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου …

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:

● Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.
● Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου.
● Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση των νόσων. Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.
● Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.
● Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ’ οίκον νοσηλεία.
● Ίδρυση κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα – κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
● Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».
● Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.
● Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου.

Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει ως στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2 στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Η πρόληψη

Στην Ελλάδα, μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας κατευθύνονται στην πρόληψη. Αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (41% έναντι 30% μ.ο. στην Ε.Ε.). 27,3% είναι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία κατά 50%.

Αναλαμβάνουμε τις εξής πρωτοβουλίες: 

● Συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.

● Εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

● Ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες.

● Προώθηση της σωστής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία.

Αντικαπνιστικός νόμος

Όπως έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ η επόμενη κυβέρνηση θα επιβάλει την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται:

● Η καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

● Η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.

● Η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.

● Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.

● Η ενεργός συμμετοχή όλων στην εφαρμογή ενός μέτρου που ακόμα και οι καπνιστές αναγνωρίζουν ότι είναι σωστό. Με τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δίνουν πρώτα το παράδειγμα ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.

Η ψηφιακή εμπειρία του σύστημα υγείας

● Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας.
● SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο.
● Πλατφόρμα ενημέρωσης την υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής.
● Τηλεφωνική γραμμή ιατρικής υποστήριξης.
● Εξ’ αποστάσεως επαφή με ειδικούς μέσω τηλειατρικής.
● Εφαρμογή για τον προγραμματισμό ραντεβού.
● Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών.
● Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και δεικτών
σχετικών με τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.

Βαρεθήκαμε τα ράντζα. Τις ώρες αναμονής στα Επείγοντα. Την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Την αδυναμία επιλογής ιδιώτη γιατρού. Τις ελλείψεις, την υποστελέχωση, την έλλειψη ενημέρωσης, την μιζέρια και την ανέχεια…
Ήρθε η ώρα να πάμε την Ελλάδα ένα σκαλί πιο πάνω. Ένα βήμα πιο μπροστά. Είμαστε έμπειροι στη διοίκηση, εξειδικευμένοι στο αντικείμενό μας, γνωρίζουμε το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, έχουμε εργαστεί στην ελεύθερη αγορά και βλέπουμε καλά τι λείπει από τα δικά μας σπίτια, τους δικούς μας συγγενείς, τους φίλους και γείτονές μας… Είμαστε ο μέσος Έλληνας που πασχίζει να σταθεί στα πόδια του. Να φέρει τα παιδιά του πίσω από την ξενιτειά. Μπορούμε, θέλουμε και θα το κάνουμε: Θα αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας και θα φέρουμε την δημόσια και την ιδιωτική υγεία στα επίπεδα που μας αξίζει.