«Υφάρπαξαν» δύο φορές την ψήφο των πολιτών που προσπαθούσαν να σωθούν από την οικονομική κρίση, λέγοντας ψέματα, λαϊκίζοντας, χτυπώντας τον πολίτη εκεί που «πόναγε» και υποσχόμενοι αλλαγές και βελτιώσεις στη δημόσια υγεία! Τώρα πλησιάζουν και πάλι οι εκλογές αλλά δεν μπορούν να υποστηρίξουν πια ούτε ότι δεν είχαν την ευκαιρία, ούτε ότι δεν είχαν τον χρόνο! Ούτε καν ότι τους εμπόδισε η αξιωματική αντιπολίτευση να πράξουν όσα ήθελαν καθώς ο συνεργάτης τους μέχρι πρόσφατα στην διακυβέρνηση αυτή, φρόντισε ώστε να περνούν από την Βουλή ό,τι ήθελαν… Δεν έχουν λοιπόν καμία ελπίδα να υπερψηφιστούν και είναι βέβαιον ότι το «έργο» τους λαμβάνει τέλος σύντομα!
Ας δούμε τι υποσχέθηκαν και τι έπραξαν σε διάφορους τομείς της Υγείας και του Φαρμάκου:
ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2015
«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει (α) στη διευκόλυνση της φροντίδας και τη μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών στα θέματα Υγείας, (β) στην ανάσχεση της λειτουργικής κατάρρευσης των δημόσιων δομών και (γ) στην αναδιοργάνωση του ΕΣΥ στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας που θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της καθολικότητας στην πρόσβαση, της ισότητας στη φροντίδα και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η υγειονομική κρίση έχει ταξικές διαστάσεις και η αυξημένη ψυχοσωματική νοσηρότητα που καταγράφεται πλήττει κυρίως τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, για τον ΣΥΡΙΖΑ η Υγεία αποτελεί χώρο κάλυψης πραγματικών αναγκών, κατοχύρωσης δικαιωμάτων, άρσης ανισοτήτων και κοινωνικής αναδιανομής. Ειδικά στη νέα μνημονιακή περίοδο, οφείλουμε στον τομέα της Υγείας να δημιουργήσουμε αντιρροπιστικούς μηχανισμούς ανακούφισης των αδύναμων (υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και μείωση συμμετοχής στο κόστος των εξετάσεων-φαρμάκων με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια) και ανακατανομής πόρων υπέρ της δημόσιας περίθαλψης».
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
Το μόνο που έπραξαν ήταν να καταργήσουν το 5ευρω στα νοσοκομεία υπηρετώντας τον λαϊκισμό και όχι το συμφέρον του δημόσιου συστήματος Υγείας. Να θυμίσουμε ότι το 5ευρώ ίσχυε μόνο για όσους επισκέπτονταν τα νοσοκομεία για ραντεβού αλλά τελικά δεν έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Και εξαιρούνταν αυτού οι χρόνια πάσχοντες, οι έχοντες βιβλιάριο πρόνοιας αλλά και οι μετανάστες και αιτούντες άσυλο…
Παρόλα αυτά είχαν υπολογιστεί ετήσια έσοδα ύψους 47 εκατ. Ευρώ για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας τα οποία έλειψαν και δεν αντικαταστάθηκαν με άλλο κονδύλι! Εξάλλου, ποιοι και πόσο οφελήθηκαν από την κατάργηση του 5ευρού;
Ας δούμε ένα παράδειγμα ασφαλισμένου που έπαιρνε σύνταξη ύψους 486 ευρώ και επικουρική σύνταξη 160 ευρώ. Αυτός ο άνθρωπος το 2015, υπέστη έμμεσες απώλειες από τις νέες εισφορές που ίσχυσαν: Συγκεκριμένα από την αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6%, του προέκυψε νέα επιβάρυνση γύρω στα 10 ευρώ. Και από την παρακράτηση στην επικουρική σύνταξη ύψους 6%, ο συνταξιούχος αυτός έχασε άλλα 10 ευρώ. Αλλά πάντως γλύτωσε το 5ευρώ που ενδεχομένως θα έδινε αν επισκεπτόταν νοσοκομείο για εξετάσεις…!
Αυτός είναι ο λαϊκισμός και τα αποτελέσματά του!
Ανασφάλιστοι
Έλεγαν από το ΣΥΡΙΖΑ:
«Αναθεωρήσαμε το θεσμικό πλαίσιο (με υπό έκδοση ΚΥΑ) για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων ανθρώπων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και γραφειοκρατικά εμπόδια».
Τι έκαναν
Καταρχάς υπήρχε απόφαση Άδωνι Γεωργιάδη (ως υπουργού Υγείας) που είχε εξασφαλίσει την δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τι παραπάνω έκανε; Κατήργησε τα συμβούλια των νοσοκομείων που ήλεγχαν την κάθε περίπτωση ανασφάλιστου και είπαν «όλοι μπορείτε να πηγαίνετε στις δομές του ΕΣΥ και θα εξυπηρετήστε». Μήνες και χρόνια μετά, τα κοινωνικά ιατρεία –όπως αυτό που διατηρεί ο ΙΣΑ με την ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αποστολή»- είχαν αιτήματα ανασφάλιστων συμπολιτών μας που δεν μπορούσαν να βρουν άκρη στα δημόσια νοσοκομεία…
Ταυτόχρονα, «φόρτωσαν» την φαρμακευτική κάλυψη όλων αυτών των ανθρώπων, που ανέρχονται σε 2,5 εκατ., στην Φαρμακοβιομηχανία, φέρνοντας στα όριά τους τις σχέσεις μαζί της. Clawback, rebates, μη εξαίρεση των εμβολίων από την Ετήσια Φαρμακευτική Δαπάνη και μαζί με όλα τα παραπάνω και 2,5 ανασφάλιστοι για τους οποίους δεν προστέθηκε στον προϋπολογισμό ούτε 1 ευρώ! Κοινωνική πολιτική δηλαδή, με ξένες τσέπες!
Πρόσφυγες- μετανάστες
Τι έλεγαν από το ΣΥΡΙΖΑ
«Συντονίσαμε την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών και υποστηρίξαμε, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα ιατρεία στις περιοχές πρώτης υποδοχής και στο χώρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα».
Τι έκαναν
Χάος επικράτησε παντού. Άνθρωποι μέσα στις λάσπες στη Μόρια, μωρά παιδιά με ασθένειες, βιασμοί γυναικών, κακής ποιότητας φαγητό, βία από απελπισμένους ανθρώπους, εγκλωβισμένους σε μια χώρα που δεν θέλουν να βρίσκονται. ΜΚΟ, διάσημοι από όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκπρόσωποι της ΕΕ ήρθαν στην Ελλάδα να δουν την κατάσταση που επικρατούσε και έφριξαν από το θέαμα και την έλλειψη οργάνωσης…
Τι δράσεις υποσχέθηκαν το 2015 από το ΣΥΡΙΖΑ:
«Ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα που θα βασίζεται στις αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, στα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, στον οικογενειακό γιατρό με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στην διεπιστημονική ομάδα υγείας. Η ΠΦΥ δεν διασφαλίζει μόνο την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο ΕΣΥ αλλά εισάγει την έννοια της ολοκληρωμένης φροντίδας που περιλαμβάνει την προαγωγή υγείας, την πρόληψη, τη διενέργεια των εμβολιασμών και των απαραίτητων προσυμπτωματικών ελέγχων, την τακτική ιατρική παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση. Σε πρώτη φάση το δίκτυο της ΠΦΥ θα αναπτυχθεί σταδιακά σε 3-4 αστικές περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές της δομές (Δημοτικά Ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ κλπ). Η στροφή στην ΠΦΥ συνιστά κορυφαία μεταρρυθμιστική τομή στο νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας, ενώ αποτελεί τη στρατηγική απάντηση στην ανάγκη επιστημονικά τεκμηριωμένης άσκησης της ιατρικής, ολιστικής και ποιοτικής φροντίδας του ασθενή, και ελέγχου του κόστους περίθαλψης».
Τι έκαναν
Είναι για γέλια και για κλάματα το εγχείρημα με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προσπαθούν προσλήψεις γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων δίνοντάς τους μισθό- πείνας από ΕΣΠΑ διετούς διάρκειας. Κι όταν λήξει το ΕΣΠΑ, τι θα γίνει; Για τον λόγο αυτό, κανείς νέος ή μεγαλύτερος γιατρός δεν αφήνει το ιατρείο του για να πάει στην νέα ΠΦΥ. Τέσσερα χρόνια μετά τις εξαγγελίες τους δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Έχουν εγκαινιαστεί μόνο ελάχιστες δομές και «τρέχουν» προκηρύξεις για γιατρούς για τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρεται!
Τι υποσχέθηκαν το 2015 για το ΠΕΔΥ
«Λειτουργική αναβάθμιση των σημερινών δομών του ΠΕΔΥ στην κατεύθυνση «δευτεροβάθμιων» μονάδων ΠΦΥ (Αστικά Κέντρα Υγείας), με εξειδικευμένες κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες».
Τι έκαναν
Τίποτα δεν έκαναν. Κέντρα που μετριούνται στο ένα χέρι! Και οι γιατροί του ΠΕΔΥ σε πλήρη απόγνωση!
Τι υποσχέθηκαν για τα δημόσια νοσοκομεία
«Αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων με: 1. Δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), θέσπιση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, και διασύνδεση ΤΕΠ-ΕΚΑΒ. 2. Αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος των ραντεβού και της λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και δημιουργία διαφανούς λίστα χειρουργείου και διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ με στόχο την ισότιμη, έγκαιρη και χωρίς συναλλαγές εξυπηρέτηση των ασθενών. 3.Αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών και της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων, καθώς και δημιουργία «Παρατηρητηρίου αστοχίας υλικών» και «ηλεκτρονικής αποθήκης» για όλες τις δημόσιες δομές. 4. Σύσταση γραφείων δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία. 5. Προώθηση μορφών κοινωνικής οικονομίας στον τομέα των υποστηρικτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων. 6. Εδραίωση ενός άλλου κοινωνικού ήθους στο ΕΣΥ, σε συνεργασία με τις πιο έντιμες και αξιόπιστες δυνάμεις του».
Τι έκαναν
Τίποτα! Αλλά τίποτα! Όλα έμειναν κενό γράμμα και υποσχέσεις. Τρέχουν τους τελευταίους μήνες να νομοθετήσουν και να εφαρμόσουν κάτι λίγο από όσα υπόσχονταν αλλά τώρα είναι αργά…
Τι έλεγαν για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση
«Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού του ασύλου και της ανάπτυξης τομεοποιημένων, πρωτοβάθμιων και κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με σεβασμό στα δικαιωμάτα των ψυχικά ασθενών. Διοικητική μεταρρύθμιση του Συστήματος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με μετατόπιση του κέντρου βάρους του συστήματος λήψης αποφάσεων από την κεντρική διοίκηση (ΔΨΥ) στις ΥΠΕ και στις σχεδιαζόμενες Τομεακές Διευθύνσεις Ψυχικής Υγείας (Το.Δι.Ψ.Υ.). Συμβολή της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω των Κοινωνικών Συνεταιρισμών (ΚΟΙΣΠΕ) που απαντούν και στη θεραπευτική-αποκαταστασιακή ανάγκη των ασθενών και στην οικονομική-αναπτυξιακή ανάγκη της χώρας. Διασύνδεση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (με έμφαση στα ΚΨΥ) με την ΠΦΥ. Μελετάται η διασύνδεση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με τα προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι, λειτουργώντας ακτινωτά (Κέντρο Ψυχικής Υγείας – Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου – Κινητή Μονάδα – Βοήθεια στο Σπίτι) και παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών».
Τι έκαναν
Για κάτι παιδιά με αυτισμό καθηλωμένα στο Δαφνί γνωρίζουμε εμείς… Ούτε νέες δομές είδαμε, ούτε αποασυλοποίηση, ούτε διασύνδεση της Πρωτοβάθμιας με τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.
Τι έλεγαν για θέματα δημόσιας Υγείας
«Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων στα θέματα δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στη διατομεακή συνεργασία με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών και στις συντονισμένες προληπτικές δράσεις στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας (εργασία, εισόδημα, διατροφή, κατοικία, ύδρευση, αποχέτευση, θέρμανση, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, περιβαλλοντική προστασία, οδική ασφάλεια κλπ.
Τι έκαναν
Ούτε συνεργασία φορέων, ούτε βοήθεια, ούτε οδική ασφάλεια ούτε καν διακοπή του καπνίσματος μέσα σε κλειστούς χώρους εργασίας δεν είδαμε…
Τι έλεγαν για να ναρκωτικά
«Στην πολιτική για τις εξαρτήσεις δίνουμε έμφαση στον τομέα της πρόληψης με προτεραιότητα την αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που παρατηρείται στο νεανικό πληθυσμό. Αποσκοπούμε σε επίλυση του θεσμικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης, στην κατεύθυνση της κατάρτισης και εφαρμογής συνολικής στρατηγικής με ενιαία επιστημονική εποπτεία και συντονισμό των επιμέρους δράσεων. Διασφαλίζουμε το δικαίωμα των εξαρτημένων στη θεραπεία μέσα από ένα ολιστικό μοντέλο που συνδυάζει και ενσωματώνει όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Εξαλείφουμε τη λίστα για την ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης. Η αποσυμφόρηση των θεραπευτικών μονάδων υποκατάστασης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από:
Τι έλεγαν για τα γενόσημα, τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ
«Αναβάθμιση της δημόσιας φαρμακευτικής πολιτικής με ενίσχυση-αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με αύξηση της διείσδυσης ποιοτικών γενοσήμων και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων…».
Τι έκαναν
Εδώ γελάμε πικρά. Ούτε ο ΕΟΦ και ο ΙΦΕΤ αναδιοργανώθηκαν, ούτε στα γενόσημα πέτυχαν μεγαλύτερη διείσδυση στην ελληνική αγορά (συνεχίζουμε να είμαστε οι τελευταίοι στην ΕΕ και σε αυτό!).