Η Οικονομία σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Η χώρα μας βιώνει από το 2010 μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Μια κρίση που αφήνει μεγάλες πληγές πάνω στο σώμα της Ελληνικής κοινωνίας.

Είναι γνωστό πλέον στην συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήρε το τιμόνι της χώρας το 2014 με μια σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια και την έριξε στα βράχια.

Με τους λαϊκισμούς, τις ιδεοληψίες τους, τα ψέμματα και με όχημα την συνειδητή πόλωση και το «δημοψήφισμα παρωδία» χρέωσαν τους Έλληνες με 86 δισ. ευρώ και ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.

Και δεν ήταν μόνο αυτό: Τελικά έδεσαν χειροπόδαρα την Ελλάδα και τους Έλληνες με την δέσμευση που ανέλαβαν για υπέρογκα πλεονάσματα μέχρι το 2060! Πλεονάσματα, που μόνο οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες μπορούν να πετύχουν.

Οι περιβόητες διακηρύξεις για το χρέος, έμειναν φυσικά στα χαρτιά και η ουσιαστικά η οικονομική πολιτική που ακολουθείται, ακόμη και μετά τη λήξη των προγραμμάτων, εξαντλείται στα επιδόματα, τις αποφάσεις των δικαστηρίων και στην υπερφορολόγηση των πολιτών.

Αποτέλεσμα αυτής της παταγώδους αποτυχίας είναι:
– Το 2018 το χρέος του Δημοσίου να προσεγγίζει το 188% του ΑΕΠ
– Το ιδιωτικό χρέος να εκτιναχθεί στα 226 δισ. ευρώ και να φθάνει πλέον το 122% του ΑΕΠ
– 4,3 εκατ. πολίτες να έχουν χρέη στη εφορία που φθάνουν τα 103 δισ. ευρώ.
– 2,2 εκατ. πολίτες έχουν χρέη προς την εφορία έως 500€.
– 1,4 εκατ. πολίτες έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 34 δισ. ευρώ.
– Πάνω από 1,1 εκατ. φορολογούμενοι να έχουν υποστεί κατάσχεση στους λογαριασμούς τους.
– Περίπου 500.000 νέοι να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα (brain drain) για να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά στο εξωτερικό.
– Η ανεργία των νέων ξεπερνά το 43% και πάνω από τις μισές νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης.

Αυτά, είναι μερικά μόνο από τα χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήθηκε. Το κυριότερο όμως είναι ότι η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών και ταυτόχρονα βιώνει μια πρωτοφανή αποεπένδυση. Κανείς μεγάλος διεθνής όμιλος δεν την εμπιστεύεται για να επενδύσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και στη γειτονιά μας, ακυρώθηκαν με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία χρόνια, τρία μεγάλα επενδυτικά projects.
– Το πρώτο, στο εργοστάσιο του Μουζάκη από την Black Rock Real Estate η οποία αποφάσισε πριν από λίγους μήνες να αποτραβηχτεί από την επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ που σχεδίαζε να υλοποιήσει.
– Το δεύτερο αφορούσε τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό που εμπόδισαν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
– Το τρίτο project, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού από τον Ισραηλινό όμιλο Plaza Centers που εγκαταλείφθηκε οριστικά το 2016.
Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Απ’ άκρη σε άκρη, σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα και την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό που θα δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν κατάφεραν να υλοποίησαν. Και δεν το κατάφεραν γιατί απλά δεν τους νοιάζει. Δεν τους αρέσουν ούτε οι επενδύσεις, ούτε οι επενδυτές!

Μετά από μια οκταετία μέσα στη δίνη της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης ο Ελληνικός λαός θα κληθεί βρεθεί μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Και θα πρέπει να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.

Ο ένας δρόμος, είναι των εύκολων και ανέξοδων υποσχέσεων, του λαϊκισμού και του κρατισμού, της ανάπτυξης με δανεικά, που χρεοκόπησε και τελικά οδήγησε σε επώδυνα μέτρα για όλους.

Ο άλλος δρόμος, είναι αυτός της αλήθειας, της ευθύνης και του ρεαλισμού. Ο δρόμος που θα απελευθερώσει την Ελλάδα από τις πολιτικές που την κατέστησαν ουραγό των αναπτυγμένων κρατών στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και εγκλωβίζεται σε μια αναιμική ανάπτυξη που δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος.

Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι η χώρα, για να επιστρέψει σε ανάπτυξη 4%, όσο δηλαδή ήταν την εποχή (2000-2007), τώρα που δεν υπάρχουν δημοσιονομικά ελλείμματα και εύκολος δανεισμός, χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγικότητά της μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Επενδύσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Επενδύσεις με εισροές ξένων κεφαλαίων καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί εύκολα να επεκτείνει τις πιστώσεις του προς την οικονομία. Επενδύσεις που θα απελευθερωθούν με την μείωση της υπερφορολόγησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Επενδύσεις που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα δημιουργήσουν σταθερές και υψηλής αξίας θέσεις εργασίας. Προσωπικά, γι΄αυτόν τον στόχο θα εργαστώ. Για να πάμε μαζί την Ελλάδα μπροστά. Για να δημιουργήσουμε μια οικονομία που δίνει ελπίδα και προοπτική στους νέους ανθρώπους.

Δείτε εδώ το «Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για μια καλύτερη ζωή» που εγκρίθηκε στο 12ο Συνέδριο
https://nd.gr/sites/ndmain/files/u48/pds/gia_mia_kaluterh_zwh.pdf