Επέκταση του Μετρό σε Ίλιον και Πετρούπολη

 

Η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με μήκος μόλις 3,5 χιλιομέτρων έχει αναφερθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, χωρίς μέχρι τώρα να μπει ποτέ στην τελική ευθεία προς υλοποίηση.

Η Αττικό Μέτρό στο παρελθόν είχε οριστικοποιήσει τις θέσεις στις οποίες επρόκειτο να κατασκευαστούν τρεις νέοι σταθμοί. Πρόκειται για το σταθμό Παλατιανή, στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας, το σταθμό Ίλιον, στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών, και το σταθμό Άγιος Νικόλαος, στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθίας.

Η κυβέρνηση μας έχει τη βούληση να προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα που εγκαινίαζε έργα σε ψηφιακές εκτυπώσεις.

Ήδη Αττικό Μετρό ΑΕ προετοιμάζεται για την δημοπράτηση της επέκτασης της γραμμής 2 στο Ίλιον. Το έργο αυτή την εποχή ωριμάζει μελετητικά και στόχος είναι να βγει η προκήρυξη του έργου έως το τέλος του 2022. Η χρηματοδότηση του έργου θα προταθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αυτή την εποχή η Αττικό Μετρό προχωρά την περιβαλλοντική μελέτη και εσωτερικά προχωρούν: η προμελέτη για αρχιτεκτονικά, στατικά και Η/Μ. Σε επίπεδο ωρίμανσης έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Το κόστος της επέκτασης εκτιμάται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η επέκταση της Γραμμής 2 (κόκκινη) του μετρό, που θα φέρει πιο κοντά το Ίλιον με το Σύνταγμα, με την εκτιμώμενη απόσταση να περιορίζεται σε 20 λεπτά, ενώ η διαδρομή προς Ομόνοια θα διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Η επιβατική κίνηση εκτιμάται πως θα ανέρχεται συνολικά σε επιπλέον 51.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίες.

Η επέκταση σε πρώτη φάση θα αφορά τρεις σταθμούς: Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο.

Οι δύο από τους τρεις σταθμούς βρίσκονται επί της οδού Θηβών, ο πρώτος (σταθμός Παλατιανή) σε απόσταση περίπου 1.300 μ. βόρεια του σταθμού Ανθούπολη και ο δεύτερος (σταθμός Ίλιον) 1.000 μ βορειότερα του πρώτου. Ο τρίτος σταθμός (Αγ. Νικόλαος) βρίσκεται επί της οδού Αγίου Νικολάου στο Ίλιον.

Προς το παρόν η Γραμμή 2 απαρτίζεται από 20 σταθμούς και με την επέκτασή της θα φτάσουν τους 23, οι οποίοι θα είναι οι εξής: Ανθούπολη, Περιστέρι, Άγιος Αντώνιος, Σεπόλια, Αττική, Σταθμός Λαρίσης, Μεταξουργείο, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Συγγρού-Φιξ, Νέος Κόσμος, Άγιος Ιωάννης, Δάφνη, Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Άγιος Νικόλας, Παλατιανή, Ίλιον.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες και η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2022, για να πάρει σειρά η δημοπράτηση.

Η εκτιμώμενη αξία του έργου είναι 350 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωσή του να υπολογίζεται σε περίπου 4 χρόνια.

Η κυβέρνηση μας με βούληση και σοβαρότητα προχωρά όλα τα έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των Ελλήνων.