Θωρακίζουμε την Ελλάδα έναντι οποιασδήποτε απειλής και τη καθιστούμε ισχυρό γεωπολιτικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει θωρακίσει τα σύνορα της χώρας μας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ασφαλής, αφού έχει μια κυβέρνηση σοβαρή και αποτελεσματική, που εγγυάται την ενδυνάμωση και αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων μέσα από τη δυναμική μεν νηφάλια δε πολιτική έναντι του κακομαθημένου απειλητικού και απρόβλεπτου γείτονα προς ανατολάς την Τουρκία.

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει το στίγμα της διεθνούς νομιμότητας ενημερώνοντας συνεχώς και αδιαλείπτως τους διεθνείς οργανισμούς και εταίρους για την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας. Με τη στρατηγική αυτή επιλογή και τη σοβαρή εργασία των τελευταίων ετών σε διεθνές επίπεδο έχει καταφέρει να μετατρέψει σε θετική και υποστηρικτική προς τη χώρα μας την άλλοτε αρνητική ή εντελώς ουδέτερη στάση ακόμη και Ευρωπαϊκών χωρών. Με τις διεθνείς συμμαχίες που έχει συνάψει με γειτονικές και άλλες χώρες έχει ισχυροποιήσει τη δύναμη μας και έχει φέρει σε αδιέξοδο την Τουρκική εξωτερική πολιτική η οποία λειτουργεί συνεχώς με αυξανόμενη πρόκληση και απειλές προς τη χώρα μας.

Δε φοβόμαστε διότι είμαστε ισχυροί και έχουμε το δίκαιο με τος μέρος μας. Η Ελλάδα ποτέ δεν απείλησε κανέναν. Όμως δεν δέχεται και θα δεχθεί εκφοβισμό από κανέναν. Οι Έλληνες ήρωες του ενδόξου παρελθόντος της Ελληνικής ιστορίας το απέδειξαν πάντα περίτρανα.

Μερικά παραδείγματα της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης μας:

Όλοι ξέρουν πως δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σφαίρα 102,2 fm είπε πρόσφατα:

 • «Εγώ θα είμαι αυστηρός ως προς τα όρια, που θέτουμε, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και συμμαχίες και όλοι ξέρουν πως δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη μπορούμε να μιλάμε, έστω να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.
 • Επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας γιατί αντιμετωπίζουμε ένα κρεσέντο προκλήσεων, που έχουν ξεπεράσει τα όρια. Πάντως οι ίδιοι οι Τούρκοι θεωρούν πως αυτά γίνονται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που είναι ενθαρρυντικό».

Η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί

Άμεση απάντηση της Αθήνας, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο παραλήρημα Ερντογάν, ο οποίος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατηγόρησε την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διαχείριση του προσφυγικού:

 • «Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία:
  • Εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμη και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψεύδη στοιχεία τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες.
  • Ευθέως  απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει cases beli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονιάς, η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρων μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφαλείας και συνεννόησης στην Ανατολή Μεσόγειο.
 • Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές. Κατ’ αρχάς η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και, βεβαίως, τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5000 ανθρώπους. Ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί».

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Η Τουρκία συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό  και το χρησιμοποιεί σε βάρος της χώρας μας. Το είχαμε δει τον Μάρτιο του 2020 σε πολύ μεγάλη κλίμακα στον Έβρο. Το βλέπουμε με ιδιαίτερη ένταση όλο το τελευταίο διάστημα. Επισημαίνεται σχετικά ότι:

 • Από τις αρχές του χρόνου απετράπη η είσοδος περισσότερων από 154.000 παράτυπων μεταναστών. Μόνο τον Αύγουστο, επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.
 • Οι 38 μετανάστες που εισήλθαν τον Δεκαπενταύγουστο από τον Έβρο μεταφέρθηκαν εκεί -σύμφωνα με μαρτυρίες τους- από τουρκικές κρατικές Αρχές. Και αυτό καταδεικνύει ότι επιστρατεύεται κατά το τελευταίο διάστημα η εργαλειοποίηση των νησίδων του Έβρου.
 • Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε: «Αν δώσετε χρήματα, οι λαθρέμποροι μπορούν να σας φέρουν και να σας πάνε οπουδήποτε».
 • Κατά το τελευταίο διάστημα γίνεται χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία, τα οποία είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές, καθώς επιβιβάζονται σε αυτά εκατοντάδες μετανάστες, σε τουρκικά λιμάνια.
 • Αυτή  η προσπάθεια ενισχύεται με μια οργανωμένη διαδικτυακή καμπάνια, μια καμπάνια μέσα από τα social media, η οποία παροτρύνει τους μετανάστες, ιδιαίτερα τους Σύριους να στραφούν προς την Ελλάδα, να συγκεντρωθούν και να το κάνουνε με μαζικό τρόπο.

Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο  

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε στην Τουρκία  Αυστηρό μήνυμα αποφασιστικότητας από τον Σκαραμαγκά όπου παραβρέθηκε και απηύθηνε χαιρετισμό στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων:

 • Τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως η ιστορία διδάσκει «ότι όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται».
 • Προειδοποίησε ότι «στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί».
 • Επανέλαβε ότι τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, και αυτό απαιτούν οι δυο λαοί, «και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν».
 • Επεσήμανε ότι «τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο».
 • Υπενθύμισε την απόφαση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. «Σε μία ιερή αποστολή, στην οποία σε λίγο θα ενταχθούν τρεις νέες φρεγάτες Belharra, τέσσερις αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, ενώ σύντομα αναμένονται και άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού».
 • Υπογράμμισε με έμφαση ότι «Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα».

Η Ελλάδα έχει τα τελευταία τρία χρόνια μια ισχυρή κυβέρνηση που διαφυλάττει αποτελεσματικά την εθνική μας κυριαρχία και οριοθετεί καθημερινά μια νέα εποχή ισχύος στη σχέση της με την προκλητική πολιτική της ηγεσίας της Τουρκίας.

Λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών πιέσεων 30/8

Προς το τέλος του Αυγούστου διαπιστώθηκε, όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και στα θαλάσσια σύνορά μας, μία αυξανόμενη πίεση για παράνομες μεταναστευτικές ροές. Υπήρξε απόπειρα να περάσουν παράνομα από τον Έβρο 1.500 άνθρωποι και λίγες ημέρες νωρίτερα 1.700. Μόνο μέσα στον Αύγουστο, αποπειράθηκαν να μπουν παρανόμως από τα ελληνοτουρκικά σύνορα 25.000 παράτυποι μετανάστες. Τους αφήνουν εκεί οργανωμένα συμφέροντα και καλούν στη συνέχεια να τους πάρει η Ελληνική Αστυνομία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, ο Στρατός φυλάσσουν -όπως οφείλουν- τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς Συνθήκες. Η χώρα ανταποκρίνεται στο ανθρωπιστικό της καθήκον, αλλά δεν είναι πολιτικά αφελής. Ακολουθεί αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από την τουρκική πλευρά. Και προς την κατεύθυνση αυτή λαμβάνει πρόσθετα μέτρα.

 • Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε να υπάρξει σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, με προτεραιοποίηση στα σημεία εκείνα τα οποία θα υποδείξουν τα αρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ, καθώς το έργο είναι χρονοβόρο. Σημειώνεται ότι ο φράχτης στον Έβρο φτάνει σήμερα  στα 37,5  χιλιόμετρα και ότι στα 25 από αυτά κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ αμέσως μετά το 2020.
 • Στο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε επίσης η ενίσχυση όλων των εποπτικών μέσων, τόσο για τα χερσαία όσο και για τα θαλάσσια σύνορά μας. Υπάρχει  ήδη στον Έβρο αυτοματοποιημένο σύστημα με θερμικές κάμερες, αλλά θα χρησιμοποιηθεί  ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην παγκόσμια τεχνολογία.
 • Επιπλέον μετά την ήδη σημαντική  αύξηση των συνοριοφυλάκων θα προστεθούν  μέσα στον χειμώνα άλλοι 250.

Με την πολιτική της η κυβέρνηση της ΝΔ φυλάσσει τα σύνορα μας αποτελεσματικά

Βερολίνο και Παρίσι καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις για τα ελληνικά νησιά

Την 1η Αυγούστου η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα  από την Αθήνα προς την Τουρκία, ενώ ανάλογα τοποθετήθηκε λίγες ώρες αργότερα  στη συνάντησή της με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στην Κωνσταντινούπολη.

 • Στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό της τόνισε  ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Η δική μου Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας προς όφελος ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας». Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας» και πρόσθεσε ότι «οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης», καθώς «η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν».
 • Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, μπροστά στον Τούρκο ομόλογό της κατέστησε σαφές ότι η η Γερμανία «ως η μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε., ενδιαφέρεται τόσο για τα σύνορα της χώρας, όσο και για τα σύνορα της Ε.Ε.».

Στο ίδιο μήκος και η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της στο Παρίσι, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η χώρα της– όπως έχει πει και ο Γάλλος πρόεδρος, Μανουέλ Μακρόν- είναι σύμμαχος και φίλη με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της.

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ διεθνοποίησε την προκλητικότητα της Τουρκίας και ανάγκασε τους εταίρους μας στην ΕΕ να λάβουν ξεκάθαρη θέση φέρνοντας την Τουρκία στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να εξηγήσει την προκλητικότητα της, να πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις και να εκτίθεται διεθνώς ως μη σοβαρό κράτος. Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την θωράκιση της χώρας μας από τον εξ ανατολών κίνδυνο όπως φαίνεται και από τα παρακάτω σημεία.

 • Το ζήτημα των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο, όπως φάνηκε από συζητήσεις με ανώτατες διπλωματικές πηγές της Γερμανίας στο περιθώριο των επαφών, είναι ένα θέμα το οποίο μέχρι πρότινος η γερμανική πλευρά υποτιμούσε ή ήλπιζε ότι πρόκειται απλώς και μόνο για ένα «πολιτικό σόου εσωτερικής κατανάλωσης του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023» και για μια «επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου» που όμως σταματά στα λόγια.
 • Πλέον, όπως μας είπαν αλλά και όπως άλλωστε κατέστη παραπάνω από σαφές – και από τις δηλώσεις Μπέρμποκ στις δύο συνεντεύξεις τύπου σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη – ότι οι τουρκικές αμφισβητήσεις θα πρέπει να ιδωθούν υπό άλλο πρίσμα: ως μια συνειδητή στρατηγική επιλογή της Τουρκίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα και συνολικά την ΕΕ, με στόχο την διασάλευση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο και την ειρήνη στην περιοχή.
 • Έχοντας κατά νου το πρόσφατο παράδειγμα του ρωσικού αναθεωρητισμού και της υλοποίησής του στην Ουκρανία, με στόχο τη χάραξη νέων συνόρων, δεν μπορεί πλέον κανείς να παραβλέπει αντίστοιχες τάσεις αναθεωρητισμού που παρατηρούνται στην Τουρκία, όπως πχ. οι πρόσφατοι «κόκκινοι χάρτες» του Αιγαίου που παρουσιάζουν ως τουρκικά μεγάλα νησιά, όπως πχ. τη Ρόδο, τη Λέσβο, την Κω αλλά και την Κρήτη.
 • Η σημαντικότερη δήλωση για τα ελληνοτουρκικά έγινε αναμφίβολα στην Αθήνα με την Αναλένα Μπέρμποκ να βάζει τέλος πλέον και η ίδια δια ζώσης στα περί «ίσων αποστάσων» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας  ως προς την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας των νησιών του αν. Αιγαίου. «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αμφβισβητεί» είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος  κατηγόρησε τη Γερμανία για μεροληψία, εκφράζοντας τη βαθιά απογοήτευσή του για το τέλος της «ουδέτερης και ισορροπημένης» πολιτικής παλαιότερων κυβερνήσεων (αναφερόμενος κυρίως στην Άγκελα Μέρκελ). Την ίδια θέση πάντως χωρίς επιφυλάξεις και παραθυράκια επανέλαβε η Αν. Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη απαντώντας στα «περί ελληνικής και κυπριακής προπαγάνδας, θύμα της οποίας πέφτει η Γερμανία» του Τούρκου ομολόγου της, καταδικάζοντας την πολιτική κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο.
 • Αυτό πάντως που υπογράμμισε εμφατικά και στην Κωνσταντινούπολη η Αναλένα Μπέρμποκ είναι ότι το ζήτημα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα διμερές- ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά εν τέλει ευρωπαϊκό ζήτημα, δεδομένου ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η Γερμανία, αναβαθμίζει πλέον το ζήτημα στην ατζέντα της ως ζήτημα αμφισβήτησης ευρωπαϊκών συνόρων.

Η Τουρκία παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή»

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός τον Ιούνιο είπε «Έχω συναντηθεί με τον Πρόεδρο Erdoğan τέσσερις φορές. Και στα τρία χρόνια που είμαι Πρωθυπουργός έχω δει πολλές διακυμάνσεις στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.

  • Είχαμε περιόδους μεγάλης έντασης, ξεκινώντας με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020.
  • Τα γεγονότα στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020.
  • Είχαμε και περιόδους με μικρότερη ένταση και στο πεδίο αλλά και λιγότερες φραστικές εξάρσεις.

Κατά συνέπεια είμαι πια αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 • Το κλίμα στη (τελευταία) συνάντησή μου με τον κύριο Erdoğan ήταν καλό. Και προσδοκούσα και εγώ ότι θα μπορούσαμε -όπως είχαμε συμφωνήσει- να αφήσουμε στην άκρη τις εντάσεις, να σταματήσουμε να εγείρουμε ζητήματα τα οποία προκαλούν και να μπορέσουμε να εστιάσουμε στη θετική ατζέντα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Και αναφέρομαι σε μία θετική ατζέντα κυρίως στον τομέα των οικονομικών σχέσεων. Ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν σχετικά ήρεμες, στην συνέχεια ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αναφέρομαι και σε υπερπτήσεις οι οποίες έγιναν πάνω από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή» την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Erdoğan, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας.
  • Κατά συνέπεια, επιτρέψτε μου να πω, ότι η Τουρκία ήταν αυτή η οποία, εντός εισαγωγικών, «έκανε το πρώτο βήμα» πρόκλησης και έντασης ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  • Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Νοέμβριο του 2019, λίγους μήνες αφότου εκλέχτηκα Πρωθυπουργός και αφότου είχαμε την πρώτη μας συνάντηση στον ΟΗΕ, υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
  • Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό και ανάγκασε την Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της, να προστατεύσει τα σύνορα της πατρίδος μας που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης.
 • Δεν θέλω να κάνω κάποια εκτίμηση για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Τουρκίας. Θέλω να σας πω, όμως, και να εντάξω τη συζήτηση αυτή στο γενικότερο γεωπολιτικό πλαίσιο της εποχής μας. Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο. Πρωτοφανές γεγονός για την γενιά μας. Μία απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μία -θα έλεγα- πρωτοφανή αντίδραση της Ευρώπης, η οποία επέδειξε μία αξιοσημείωτη ενότητα, όχι απλά να καταδικάσει στα λόγια την εισβολή, αλλά να στηρίξει την Ουκρανία και ταυτόχρονα να επιβάλει πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία.
  • Κατά συνέπεια, το ζητούμενο των καιρών μας είναι πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών.
  • Και πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κανείς πολύ μεγάλη φαντασία για να διαπιστώσει ότι πολλές φορές και η Τουρκία υιοθετεί ακριβώς αυτήν την ρητορική η οποία, όμως, τη θέτει στην παρούσα συγκυρία στο περιθώριο των εξελίξεων.
  • Κατά συνέπεια, εάν επικρατήσει η στοιχειώδης λογική, δεν θα έχουμε κάποια περαιτέρω κλιμάκωση
  • Εάν δεν επικρατήσει, θα ξαναπώ αυτό το οποίο λέω πάντα: θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς.

Υπάρχει ένα ζήτημα ασυνέπειας ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα

15/6/2022

 • Πιστεύω ότι σε οποιαδήποτε έντασησε οποιαδήποτε δυσκολία θεωρώ δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός είναι πάντα συσπειρωμένος, στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα.
 • Από εκεί και πέρα στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής πιστεύω ότι στα λόγια, μεταξύ των μεγάλων κομμάτων τουλάχιστον, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.
 • Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα ασυνέπειας ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση όταν -παραδείγματος χάρη- δεν υπερψηφίζει Συμφωνίες οι οποίες είναι εθνικά ωφέλιμες, όπως η ελληνογαλλική συμφωνία, οι πρόσθετες αμυντικές δαπάνες που τόσο απαραίτητες είναι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
 • Θα ευχόμουν, λοιπόν, να μπορούμε σε αυτές τις σημαντικές εθνικές επιλογές οι πράξεις μας, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο τα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή, να είναι εναρμονισμένες με την εθνική στρατηγική, η οποία πιστεύω ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Η Ελλάδα θα αποκτήσει μια μοίρα F-35   

17/5/2022

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Joe Biden επεφύλαξε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θερμή υποδοχή στον Λευκό Οίκο, στην οποία ήταν παρόντες  η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, ο Πρόεδρος της Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Bob Menendez, βουλευτές, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και οι σημαντικότεροι παράγοντες της ομογένειας.

 • Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. εξήρε την στάση που κράτησε ο Πρωθυπουργός απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο. Ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:
  • Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε  εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας.
  • Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι -θεωρώ- πιο σημαντική από ποτέ.
  • Τα δύο Έθνη μας εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς: το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την άμυνα, την αντιμετώπιση καταστροφών και πολλά άλλα.
  • Θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
 • Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:
  • Στηρίξαμε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με στρατιωτική συνδρομή. Το κάναμε για λόγους αρχής, που θα έπρεπε να είναι απολύτως προφανείς, αλλά το κάναμε επίσης και για να προστατεύσουμε μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται στην αρχή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αυτού εσείς αποκαλέσατε έννομη διεθνή τάξη.
  • Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση.
  • Κύριε Πρόεδρε, είστε εξαιρετικά ενημερωμένος  για το Κυπριακό και παρακαλώ χρησιμοποιήστε όλη σας την επιρροή για να φέρετε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς  δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
  • Η Ελλάδα είναι πυλώνας για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια και πάντα θα αναζητούμε ειρηνικά μέσα για να επιλύσουμε τις διαφορές με τους γείτονές μας. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο σχήμα 3+1 σχήμα που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
  • Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Και είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ.

Η κυβέρνηση μας διαχρονικά με σύνεση, αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις τουρκικές προκλήσεις και αυτό θα συνεχίσει να κάνει! Η Ελλάδα είναι μια δυνατή χώρα με σημαντική αποτρεπτική ισχύ. Είναι μια χώρα που θέλει να έχει μόνο φιλικές και θετικές σχέσεις με τους γείτονες της. Δίνει όμως καθημερινά το μήνυμα της ισχύος της σε κάθε εχθρικό παράγοντα πιστεύει ότι μπορεί να την απειλεί.

Εθνικά Θέματα-Βόρειος Ήπειρος-Κυπριακό-Σκόπια

Ζούμε σ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Η γεωπολιτικές εξελίξεις και η πολιτική αστάθεια στην στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ήταν ιδιαίτερα έντονες τα τελευταία χρόνια. Η πτώση του καθεστώτος στη Λιβύη, ο πόλεμος στη Συρία, το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και οι εξελίξεις στον χώρο της Βαλκανικής έχουν δημιουργήσει μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας.Η κυβέρνηση μας διαχρονικά με σύνεση, αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις τουρκικές προκλήσεις και αυτό θα συνεχίσει να κάνει! Η Ελλάδα είναι μια δυνατή χώρα με σημαντική αποτρεπτική ισχύ. Είναι μια χώρα που θέλει να έχει μόνο φιλικές και θετικές σχέσεις με τους γείτονες της. Δίνει όμως καθημερινά το μήνυμα της ισχύος της σε κάθε εχθρικό παράγοντα πιστεύει ότι μπορεί να την απειλεί.

Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα, το μοναδικό μέλος της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή, αντί να αξιοποιήσει το ειδικό γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό βάρος της στην περιοχή, σύρθηκε πίσω από τα κελεύσματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των ισχυρών κρατών της Ευρώπης.

Αδύναμη, πολιτικά και οικονομικά, επέτρεψε στην Τουρκία να επαναφέρει το σύνολο των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο και να απειλεί ευθέως την χώρα μας – κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων – εάν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ.

Προχώρησε σε μια επαίσχυντη συμφωνία με τα Σκόπια, με την οποία όχι μόνο παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας, αλλά ενισχύει και τις αλυτρωτικές της διαθέσεις με τις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Μακεδονική γλώσσα» και «ταυτότητα».

Ακόμα πιο επιζήμια, ήταν η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έναντι της Αλβανίας. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα με αποκλειστική ευθύνη των κ.κ. Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένου είναι πλέον έρμαιο των Αλβανών Εθνικιστών και της κυβέρνησης Ράμα.

: Οι περιουσίες των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου υφαρπάζονται, το κλίμα τρομοκρατίας γενικεύεται και η Αθήνα κωφεύει ακόμα και μπροστά στις εν ψυχρώ δολοφονίες όπως αυτή του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

 Αυτή η περίοδος της γενικευμένης ανυποληψίας στα εξωτερικά θέματα πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει στις επόμενες εκλογές. Η Ελλάδα έχει χρέος να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και να προστατεύσει τα ζωτικά και ειδικά της συμφέροντα στην περιοχή.

 Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται για τα σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ιστορικά, ο διχασμός οδήγησε σε εθνικές ήττες. Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δίχασε αλλά επιχείρησε να σπιλώσει και να κατηγορήσει τους πολίτες για την εθνική τους ευαισθησία!

 Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθεί δύο εντελώς διαφορετικές γραμμές όπως συνέβη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι μονόδρομος μετά τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία έχει από το από το 10ο Συνέδριο ταχθεί υπέρ της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μείζονα εθνικά ζητήματα.

 Με την συνεννόηση όλων των υγιών πολιτικών θα βάλουμε στην άκρη τους ανέξοδους λαϊκισμούς:

 -Η χώρα θα επιτηρήσει ξανά τα σύνορα της

 -Εφόσον δεν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, θα επαναδιαπραγματευθεί την Συμφωνία των Πρεσπών.

– Θα υποχρεώσει την Αλβανική κυβέρνηση για τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της ΕΕΜ

 – Θα επιδιώξει την επίλυση του Κυπριακού επί τη βάση δίκαιης λύσης με αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων εισβολής, κατάργηση του ψευδοκράτους και επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς τα αναχρονιστικά καθεστώτα εγγυήσεων που προβάλλει η Άγκυρα

 – Θα επιμείνει στην αναγνώριση από την Τουρκία όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας.

 Αυτά είναι τα μείζονα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα. Και αυτούς τους στόχους προσωπικά θέλω να υπηρετήσω. Με μοναδικό γνώμονα έναν αγνό και άδολο πατριωτισμό που θα εξασφαλίσει το μέλλον των επόμενων γενεών.

 Έναν άδολο πατριωτισμό που θα βγάλει την Ελλάδα από την παρακμή. Έναν γνήσιο πατριωτισμό που θα πάει την Ελλάδα μπροστά. Θα ενισχύσει την υπόληψή της και θα την οδηγήσει ξανά στον δρόμο της αρετής, στην πρόοδο και την ευημερία.